Symptomen & verloop

DagSymptoom

0-1

Voortekenen
De symptomen beginnen meestal met tintelingen (jeuk) en roodheid van de huid rond de besmette plek. Deze fase kan variëren van enkele dagen tot enkele uren vóór de waarneembare koortslip van een infectie. Dit is de beste tijd om een behandeling te starten.

1

Ontsteking
Virus begint te reproduceren en infecteert de cellen aan het eind van de zenuwen. De gezonde cellen reageren op de infectie met een zwelling en roodheid.

2-3

Pre-pijnlijke
In deze fase verschijnen kleine, harde, ontstoken blaasjes. De blaasjes kunnen jeuken en pijnlijk zijn bij aanraking. Na enige tijd vullen de blaasjes zich met een vloeistof en vormen ze een cluster op het lip (labiale) weefsel. Het kan ook voorkomen op de neus, kin en wangen.

4

Open wond
Dit is de meest pijnlijke en besmettelijke fase. Alle kleine blaasjes breken open en voegen zich samen tot één grote, open zweer. De vloeistoffen komen langzaam uit de blaasjes. Deze waterige afscheiding is vol met actieve virale deeltjes en is zeer besmettelijk. Afhankelijk van de ernst, kan men koorts en gezwollen lymfeklieren onder de kaak ontwikkelen.

5-8

Korstvorming
De vloeistof begint zich te vormen tot een korst. De korst kan verschillen van kleur: honingachtig, goud, geel of bruin. Dit korst is gemaakt uit bloedserum met nuttige eiwitten zoals immunoglobulinen. Dit verschijnt als het genezingsproces begint. De pijn blijft bestaan in dit stadium, maar pijnlijker is het constante scheuren van de korst; bij het rekken van de lippen tijdens het lachen of eten. Het is mogelijk dat er nog wat vloeistof uit de korst loopt als deze scheurt.

9-14

Heling
Er begint zich een nieuwe huid te vormen onder de korst en het virus trekt zich langzaam terug. Er zullen verschillende korstjes ontstaan die elk steeds kleiner zijn. Tijdens deze fase komen irritatie, jeuk, en wat pijn vaak voor.

12-14

Herstel
De huid kan er nog wat roodachtig uit blijven zien op de plaats van de koortslip. De vernietigde cellen opnieuw worden aangemaakt en laat zelden littekens na. Tijdens deze fase is het nog steeds besmettelijk.
Kenmerkend voor een koortslip is dat hij met enige regelmaat terugkomt (recidief). Na de eerste besmetting blijft het virus aanwezig in het lichaam, in de buurt van de aandoening. Het kan een nieuwe infectie veroorzaken door een verminderde weerstand.

Reacties


Hallo,

Wat fijn dat jullie een voedingslijst hebben op jullie site.
De dokter geloofde niet dat mijn zoontje door voeding koortsblaasjes kreeg.
Elke drie dagen verscheen er een nieuwe.
Hij was ook erg jengelig en uitgeput.
Je probeert dan de voeding aan te passen, maar dat lukte nog niet.
Door jullie voedingslijst wel, hij heeft nu een week geen koortsblaasje gehad.
Ook heb ik hazelnotenpasta uitgezocht met ratio 0,43.(= 1,11/2,58)
Ook gelei moet erg slecht zijn.
Chocola hebben jullie duidelijk op de site staan, maar ik ben benieuwd naar de ratio.

Groeten,
Ramona
Ramona | 29 april 2019 om 09:51
Hoi Ramona, wat fijn dat jullie grip krijgen door de voeding aan te passen. Wetenschappelijk is het effect van Lysine op een koortslip nog niet bewezen waardoor huisartsen dit niet snel aanhalen. Ik zal de lijst nog wat verder uitbreiden, inclusief chocola ratio.
Matthijs | 4 mei 2019 om 23:39