Wat is de behandeling?Een koortslip geneest in principe vanzelf. Raak de koortslip in het actieve stadium niet aan. Ook via vingers kunt u anderen en ook uzelf (aan de geslachtsdelen) besmetten. Voorkomen is zoals altijd beter dan genezen: zorg daarom voor een optimale weerstand en vermijd verbranding in de zon (zonnebrandcreme!). In een zeer vroeg stadium kunt u soms de koortslip in de kiem smoren door een anti-virus creme op de plek te smeren. Voorbeelden zijn cremes die aciclovir of penciclovir bevatten. Deze cremes moeten meerdere keren per dag gedurende 4 tot 5 dagen worden aangebracht.

Een besmetting met het herpesvirus is niet te genezen. En helaas, er zijn geen middelen die een koortslip kunnen voorkomen, al wordt dat wel eens gedacht. Maar, er zijn bij de apotheek middelen te koop die de genezingsduur met een paar dagen kunnen bekorten. Een voorwaarde is wel dat u daarmee begint zodra de tinteling en roodheid opkomt. Het gaat om een aanstipvloeistof, crème, gel of olie met zinksulfaat of zinkoxide. Zo'n middel bevordert het indrogen van de blaasjes en bestrijdt de jeuk. Fase van roodheid en tinteling

Houd de lippen vet, en breng zinksulfaatgel, zinksulfaatvaselinecrème of zinkolie aan. Deze middelen mag u ook gebruiken bij zwangerschap of borstvoeding. Dosering: 4 tot 6 maal per dag zo dik mogelijk aanbrengen (niet uitsmeren), alleen op de pijnlijke plek of op de blaasjes. Begin zodra de tinteling en roodheid opkomt - dus zorg dat u een tube in huis of in de tas hebt - en ga door tot de blaasjes zijn ingedroogd. Was voor en na het aanbrengen de handen goed. U kunt het middel aanbrengen met een schoon wattenstaafje. Welk type middel kiest u? Een gel is makkelijk in gebruik, een crème is lekker zacht. Een gel met zinksulfaat is kleurloos, een olie met zinkoxide is wit. De zinkolie is prettig vanwege de smeerbaarheid, maar is cosmetisch niet zo aantrekkelijk omdat het wit is. Maar ‘s nachts kan het goede diensten bewijzen. Neem bij elke nieuwe aanval van koortslip een nieuwe tube. Een onaangebroken tube is houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Maar eenmaal aangebroken, is een crème of gel maximaal 3 maanden houdbaar. Deel een tube niet met anderen, vanwege het besmettingsrisico. Blaasjesstadium Vooral het vocht in de blaasjes is besmettelijk. U kunt het uitdrogen van de blaasjes versnellen met bovengenoemde middelen met zinksulfaat of zinkoxide. Korstjesstadium Krab het korstje nooit los; het valt vanzelf af. · Bescherm de lippen met een vette zalf of balsem, zo nodig met UV-filter.

Anti-virusmiddelen in de vorm van nucleoside-analogen als penciclovir of aciclovir remmen wel de groei van het virus, wat nuttig is bij het opkomen van een koortslip, maar kunnen het virus niet doden. Het kan enkel gegeven worden voordat de infectie zich manifesteert, en dat is uitermate moeilijk te bepalen.

Reacties