Oorzaak van besmetting

De meeste mensen komen voor het eerst in contact met het virus op de kleuterleeftijd. Besmetting vindt plaats via direct contact (zoenen, knuffelen) of via handen of gebruiksvoorwerpen. Deze zogenaamde primaire infectie geeft meestal weinig tot geen klachten. In minder dan één procent van de gevallen treedt een pijnlijke ontsteking van de mond, de tong of het tandvlees op. Lichamelijk onderzoek kan, vooral bij de primaire infectie, ook zwellingen in de hals (lymfeklieren) aantonen. Na besmetting kan het virus levenslang in de zenuwcellen van het lichaam achterblijven en op latere leeftijd, meestal na de puberteit, kan terugkeren in de vorm van een koortslip. Dit wordt een recidief genoemd.

Wanneer het lichaam wordt besmet met HSV spreken we van een primaire infectie. Een primaire HSV-infectie wordt meestal niet opgemerkt. De infectie veroorzaakt slechts bij ongeveer 10% van de patiënten lichte verschijnselen.

Bij slechts 1% van de betrokkenen gaat de infectie met meer verschijnselen gepaard. Het virus dringt het lichaam binnen via het slijmvlies of de huid. Het duurt in de regel drie tot negen dagen voordat de verschijnselen zich openbaren. Het virus vermenigvuldigt zich in de geïnfecteerde huid of het geïnfecteerde slijmvlies en verspreidt zich naar de lymfeklieren in de buurt van de infectieplaats, die daardoor tijdelijk groter en pijnlijk kunnen worden.

Op de infectieplaats ontstaat een ontsteking waarbij vaak blaasjes ontstaan, die in korte tijd troebele pusblaasjes worden en tenslotte indrogen tot korstjes, die uiteindelijk zonder littekenvorming afvallen.

Op de slijmvliezen gaan de blaasjes al zeer snel stuk waardoor oppervlakkige zweertjes ontstaan, die uiteindelijk zonder littekenvorming verdwijnen. De meeste mensen worden al op jonge leeftijd door het HSV besmet. Primaire HSV-infecties zijn meestal minder ernstig bij kinderen dan bij volwassenen. De ernst ervan neemt toe met het ouder worden.

Het meest voorkomende klinische beeld van een primaire HSV-infectie is een ontsteking van tandvlees, tong, wangslijmvlies en lippen. Deze kan variëren van enkele slijmvlieszweertjes tot een uitgebreide ontsteking van het mondslijmvlies. Soms verspreidt de infectie zich ook via het bloed naar de rest van het lichaam, wat gepaard gaat met algehele ziekteverschijnselen zoals koorts. Dit laatste komt vooral voor bij patiënten met een gestoorde afweer.

Oorzaak actief worden van koortslip

Het virus kan actief worden en een koortslip veroorzaken als het afweersysteem lager is. Dat kan door veel factoren gebeuren. Een greep uit de factoren waardoor een koortslip zich kan mogelijk kan manifesteren:

Reactiesmijn koortslip doet veel zeer en pijn , waar kan je mee weg doen en waar de oorzaak dan van en je lip is met koortslip en . de e- mail is : johan .delodder1@telenet.be
els behaeghel | 21 Jan 2019 20:56
Ik heb een vraagje als je een man pijp loop hij risico voor ziekte
Sheila | 15 Aug 2018 14:03
Ik weet al jaren uit eigen ervaring dat een "koortslip"verschrikkelijk irritant en een pijnlijk situatie.Ik hoop dat dokters in ziekenhuizen hier op uit vinden om een oplossing te vinden voor dit probleem.
Wietze Bijlsma | 14 Oct 2016 11:32