Symptomen & verloop

DagSymptoom

0-1

Voortekenen
De symptomen beginnen meestal met tintelingen (jeuk) en roodheid van de huid rond de besmette plek. Deze fase kan variëren van enkele dagen tot enkele uren vóór de waarneembare koortslip van een infectie. Dit is de beste tijd om een behandeling te starten.

1

Ontsteking
Virus begint te reproduceren en infecteert de cellen aan het eind van de zenuwen. De gezonde cellen reageren op de infectie met een zwelling en roodheid.

2-3

Pre-pijnlijke
In deze fase verschijnen kleine, harde, ontstoken blaasjes. De blaasjes kunnen jeuken en pijnlijk zijn bij aanraking. Na enige tijd vullen de blaasjes zich met een vloeistof en vormen ze een cluster op het lip (labiale) weefsel. Het kan ook voorkomen op de neus, kin en wangen.

4

Open wond
Dit is de meest pijnlijke en besmettelijke fase. Alle kleine blaasjes breken open en voegen zich samen tot één grote, open zweer. De vloeistoffen komen langzaam uit de blaasjes. Deze waterige afscheiding is vol met actieve virale deeltjes en is zeer besmettelijk. Afhankelijk van de ernst, kan men koorts en gezwollen lymfeklieren onder de kaak ontwikkelen.

5-8

Korstvorming
De vloeistof begint zich te vormen tot een korst. De korst kan verschillen van kleur: honingachtig, goud, geel of bruin. Dit korst is gemaakt uit bloedserum met nuttige eiwitten zoals immunoglobulinen. Dit verschijnt als het genezingsproces begint. De pijn blijft bestaan in dit stadium, maar pijnlijker is het constante scheuren van de korst; bij het rekken van de lippen tijdens het lachen of eten. Het is mogelijk dat er nog wat vloeistof uit de korst loopt als deze scheurt.

9-14

Heling
Er begint zich een nieuwe huid te vormen onder de korst en het virus trekt zich langzaam terug. Er zullen verschillende korstjes ontstaan die elk steeds kleiner zijn. Tijdens deze fase komen irritatie, jeuk, en wat pijn vaak voor.

12-14

Herstel
De huid kan er nog wat roodachtig uit blijven zien op de plaats van de koortslip. De vernietigde cellen opnieuw worden aangemaakt en laat zelden littekens na. Tijdens deze fase is het nog steeds besmettelijk.
Kenmerkend voor een koortslip is dat hij met enige regelmaat terugkomt (recidief). Na de eerste besmetting blijft het virus aanwezig in het lichaam, in de buurt van de aandoening. Het kan een nieuwe infectie veroorzaken door een verminderde weerstand.

Reacties