Lysine & arginine

Lysine en arginine zijn aminozuren die belangrijk zijn bij het ontstaan en behandelen van een koortslip. Deze twee aminozuren kunnen gezien worden als elkaar tegenhangers. Lysine is in staat om deel van de arginine te vervangen in de cellen. Hierdoor daalt het vermogen van de cellen om zichzelf te repliceren. Als arginine de overhand krijgt dan is de kans op een koortslip relatief groter.

Arginine

Het herpesvirus heeft arginine nodig om zich te repliceren. Arginine is een semi-essentieel aminozuur. Het menselijk lichaam is meestal in staat om dit aminozuur in voldoende mate aan te maken. Daarnaast komt arginine ook voor in voeding. De volgende producten zijn relatief rijk aan arginine (en kunt u dus eens vermijden): noten, zaden, granen en chocolade. Zie de voedingstabel voor meer informatie.

Lysine

Lysine is een essentieel aminozuur. Het menselijk lichaam is niet in staat om dit aminozuur aan te maken. Aangezien we als mens dit aminozuur niet kunnen aanmaken dienen we dit uit onze voeding op te nemen. De volgende producten zijn relatief rijk aan lysine: rood vlees, vis en zuivelproducten. Yoghurt bevat 3x zoveel lysine als arganine, kaas bevat 2.5x zoveel lysine als arganine en melk bevat 2x zoveel lysine als arganine. Zie de voedingstabel voor meer informatie.


Arginine noten zaten granen chocoladeLysine rood vlees vis yoghurt kaas
Arginine productenLysine producten

Lysine gebruik

Het is ook mogelijk om lysine supplementen te gebruiken. L-lysine pillen zijn verkrijgbaar bij de drogisterij. Een gebruikelijke dosering is 500mg per dag, ten tijde van een koortslip gebruiken sommigen 1000mg tot 2000mg per dag. Velen nemen alleen lysine pillen tijdens een koortslip uitbraak.
Het gunstige effect van lysine op een koortslip is wetenschappelijk nooit aangetoond. Enkele wetenschappelijke onderzoeken vinden positieve verbanden maar onvoldoende significant.

Reacties


Sinds ik lysine als voedingssupplement neem heb ik merkelijk minder herpes uitbraken . En àls het al gebeurt dan is het een zeer kleine kortdurende koortslip .
Ik let echter ook erg op mijn voeding : weinig arginine en meer lysine voeding .
Dus de combinatie vn de twee werkt echt . Succes aan iedereen !
Clementine | 26 maart 2018 om 19:58
Ik slik elke dag Llysine maar toch krijg ik een koortslip. Hoe kan dit
Gast | 11 januari 2018 om 17:13
Hoeveel llysine slik je per dag? En eet je veel producten die arginine bevatten?
Matthijs | 11 januari 2018 om 20:17
Onvoldoende significant? Door het gebruik van Llysine bij een uitbraak is het zo weg. Zonder loop ik er dagen mee.
Guest | 1 september 2017 om 18:10